Er Enneagrammet primært underholdning?

Printervenlig versionSend som emailPDF udgave

En deltager på vores workshop ”Enneagrammet til konflikthåndtering” spurgte om, Enneagrammet ikke bare er en døgnflue, der overvejende kan bruges til underholdning i lighed med astrologi. Det er faktisk et spørgsmål, jeg jævnligt får og ofte fra type 6 i Enneagrammet.
 

Lad mig starte med at sige, at jeg nu ikke oplever, at astrologi kun kan bruges for sjov, med mindre der hentydes til de kulørte blades generaliserede horoskoper. Det er dog ikke min gebet, det er Enneagrammet derimod. Derfor er det nemt for mig at svare på spørgsmålet om det.
 

Enneagrammet kan godt bruges som ren underholdning og sjov. Det er der også mange, der gør. Det kræver kun et overfladisk kendskab, der endda er ganske let at lære.
 

Men er du træt af at lade dig standse af frygt og begrænsninger, er Enneagrammets dybere viden og indsigt vejen til frihed og livsglæde.
 

Det er samtidig hvad, der er udfordringen ved Enneagrammet. Det tager både tid og en pæn indsats at komme i dybden. Det sker ikke fra den ene dag til den anden. Det handler først og fremmest om selviagttagelse, hvilket for nogen kan være en større udfordring. Undersøgelsen og analysen af hvad der er vores indre motivation for at gøre det, vi gør eller ikke gør.
 

  • Er du for eksempel god til at se dig selv?
  • Og ved du, hvorfor du gør, som du gør, når du gør noget?
  • Altid?
     

Interessen for mennesker er det bærende element og selve drivkraften i lysten til at komme i dybden med Enneagrammet - hvad er det, der får os til at være og reagere, som vi nu er og gør.
 

Hvad er vores evner og talenter, vores identitet og på et endnu dybere plan vores særlige livsopgave.
 

 

Enneagrammet i dybden

Investerer du den energi, det kræver at komme i dybden med Enneagrammet, opdager du, hvor meget lettere din hverdag bliver både i forhold til din kommunikation med andre mennesker og din egen evne til at føle dig god nok præcis, som du er. Du får mange flere valgmuligheder, og du får løftet dit vibrationsniveau til et sted, hvor du tiltrækker langt flere positive og berigende oplevelser.
 

Det betyder også, at du bliver langt mere objektiv, nysgerrig og videbegærlig, frem for kritisk og selvdestruerende.
 

Du begynder at leve fra et mere fredfyldt sted med tillid til dig selv og dit liv i almindelighed. Herfra er det langt lettere at træffe gode og brugbare beslutninger uden frygt, tvivl og en stor del selvsabotage.
 

Det er blandt andet fordi, Enneagrammet bliver en del af din måde at være i verden på som en god og støttende ven og vejleder, der altid er nærværende.
 

Er du Terapeut, Coach eller Mentor og virkelig forstår at bruge Enneagrammet, ved du allerede, hvordan du både hurtigt og langt mere smertefrit kommer ind til kernen af en problemstilling. Du løser enhver konflikt fra et empatisk og rummeligt sted, som giver tilfredse kunder, der kommer tilbage efter mere. Hvilket absolut er væsentligt, hvis du har det som levevej.
 

Er du Leder med Enneagrammet i hånden, ved du sikkert også allerede, at det er langt lettere at tiltrække dygtige medarbejdere, der egner sig til stillingen, og ikke mindst at holde på dem. Hvilken Leder ønsker ikke glade og tilfredse medarbejdere, der trives og tager initiativ i hverdagen?
 

 

Tilbage til spørgsmålet fra overskriften

Er Enneagrammet primært underholdning? Nej, det er langt fra Enneagrammets primære formål.

Enneagrammet er let at lære overfladisk til underholdning alene, og det kræver en indsats at komme i dybden med. Gør du det, mister spørgsmålet sin relevans, da du begynder at kunne jonglere med alle Enneagrammets værktøjer, så det både kan blive underholdning for at fremme en læreproces og samtidig være dybt transformerende.
 

Det var alt for nu, tak for dine øjne.
 

Kærlige hilsner

Britta
 

PS. Er du klar til at komme endnu dybere ind i Enneagrammets viden, er vores Enneagram Master og Business Coach uddannelse lige på trapperne. Du læser mere om den her, og du tilmelder dig her

 

 

 

randomness