Enneagrammet i samspil med heste

Printervenlig versionSend som emailPDF udgave

- et unikt samarbejde med Ryttergaardens HorseManShipCenter v/Susanne Berg

At sammensætte Enneagrammet med kommunikation med heste er unikt og skaber et læringsmiljø, som både fremskynder kursisternes selvindsigt og deres samarbejdsevner. Hestene fremmer også de autentiske lederegenskaber – både hos kursisterne selv og i det, at kunne lede andre.

Der ligger en stor styrke i at kombinere den teoretiske undervisning med praktiske øvelser.  Vi har levet hele vores liv med vores mønstre og kan sjældent med det samme sætte fingeren på, hvor vores udviklingspotentiale ligger. Når vi arbejder med hestene, bliver det lynhurtigt tydeligt, hvilke mønstre der hæmmer os, og hvor vores udviklingspotentiale ligger. På den måde bliver den nye viden hurtigt en integreret del af kursisterne selv og ikke kun en intellektuel viden, som kan være udfordrende at omsætte i praksis. Indsigter og redskaber fra kurserne kan derfor nemmere implementeres i hverdagen efterfølgende.

Hestene har ingen facade eller skjulte bagtanker, de er ikke interesserede i vores stilling, hvor meget vi tjener, og de bekymrer sig ikke om, hvordan vi ser ud. Hestene er flok- og flugtdyr, de lever i nuet og har en unik evne til at aflæse deres omgivelser, de har evnen til at fornemme vores puls, muskelspændinger og vejrtrækning på 30 meters afstand. Hestenes overlevelse har været afhængig af denne evne i årtusinder, og en misfortolkning af rovdyret, ville medføre hestens død. På trods af, at denne fare for længst er drevet over, er det et instinkt som til fulde fortsat er kraftfuldt hos vores heste. 
Igennem hestenes adfærd fortæller de os præcist, hvad vi gør ved dem. Når hestene søger at skabe forbindelse til os, betyder det, at vi er autentiske. Derfor er øvelser med heste et yderst effektivt læringsmiljø, hvor kursisterne bl.a. kan lege med nye måder at komme med deres budskab på og på den måde øge deres potentiale.

Læs mere her: SusanneBerg.dk/enneagrammet

randomness