Enneagramtyperne og deres motivation

Printervenlig versionSend som emailPDF udgave

Enneagramcirklen

1

Enneagrammets Type 1 - Perfektionisten

Motiveres af fejl, at skabe orden i kaos og få oplevelsen af det perfekte.

Type 1 De er detaljeorienteret og har høj værdi på pligt før fornøjelser, også selv om det betyder, de aldrig når til fornøjelserne.

Når de siger ja til en opgave, påtager de sig det fulde ansvar og har en særlig evne for at prioriterer, så opgaven bliver færdig og afleveret til tiden. De er yderst kvalitetsbevidste og præcise og har svært ved at uddelegere en opgave, da de ikke har tillid til at andre kan gøre arbejdet lige så godt som de selv. Der findes kun to måder en opgave kan løses på - den rigtige og den forkerte.

De kan i andres øjne være meget kritiske og korrigerende, især fordi det for dem selv handler om at blive et fejlfrit og helt perfekt menneske. De er overbeviste om, at også du har som højeste formål, at blive den bedste udgave af dig selv, hvorfor det hele tiden drejer sig om at få rettet alt det forkerte. Deres overordnede fokus er hele tiden på, hvad er det korrekte at gøre her.

2

Enneagrammets Type 2 - Hjælperen

Motiveres af at dække udvalgte menneskers behov.

Type 2 De er anerkendende, omsorgsfulde og givende, altid klar til at give en hjælpende hånd og et opmuntrende ord med på vejen. De har et positivt livssyn og gør god brug af humor i hverdagen.

De ved hurtigt, hvad du har brug for og sørger for, du får det, næsten inden du selv er klar over, at du har manglet det. De kan være stolte samt virke dominerende og arrogante, og andre kan godt få en oplevelse af, at de har nok i sig selv og ikke har brug for dem.

De er ofte chefen bag chefen, og det er ikke altid at chefen selv opdager, hvem der i virkeligheden traf den endelige beslutning.

3

Enneagrammets Type 3 - Udretteren

Motiveres af muligheden for succes og status.

Type 3 De har næse for at finde lige præcis det projekt, der giver den største omtale og den største succes. De er ambitiøse og konkurrerende og arbejder målrettet på altid at være den, der står øverst på sejrsskamlen. Deres grundteori er: ”Nr. 1 bliver husket nr. 2 bliver glemt”.

De bryder sig ikke om konflikter, fordi det er spild af tid og alt for følelsesladet. Derudover forsinker og forstyrre en konflikt projektet, der gerne skal i hus, hurtigst muligt, så de kan komme videre til den næste succes.

De kan lide at slå to fluer med et smæk og er effektive og rationelle. Inden de holder fyraften, tager de deres to-do-liste frem, og nedskriver næste dags arbejdsopgaver, samtidig sætter de flueben ud for opgaverne fra i går og nedskriver alle de opgaver på listen, de har nået udover det planlagte. Aftenen kan passende bruges til at bage boller, pudse vinduer, ordne taget, vaske bilen, skifte jord på roserne, skrive referartet fra bestyrelsesmødet rent, svare på mails, planlægge næste succes, invitere gæster til middag, ordne tøjet til næste dag, være syge og ikke mindst ringe til mor.

4

Enneagrammets Type 4 - Romantikeren

Motiveres af det, der mangler, og at være unik.

Type 4 De er ofte ekstravagante og kan lide luksuriøse ting, helst noget som andre ikke har. De ser sig selv som stilfulde og elegante. Samtidig har de en oplevelse af at skille sig ud og være anderledes.

De har en oplevelse af aldrig at blive gode nok og aldrig helt forstået, uanset hvor meget de prøver. De er overbevist om at alle andre har fået tildelt noget, de ikke har fået eller har adgang til.

De har store indre humørsvingninger, der skifter fra det ene yderpunkt til det andet fra det ene øjeblik til det næste – forfærdeligt kontra fantastisk.

De er, de fødte terapeuter, og forstår at rumme hele dig, med både de gode og dårlige sider.

5

Enneagrammets Type 5 - Iagttageren

Motiveres af at samle viden og tænke tanker.

Type 5 De kan godt lide at kende reglerne, dog ikke for at følge dem, mere for at vide, hvordan de bedst kan bryde dem, såfremt reglerne påvirker deres selvstyre. De er objektive, har et køligt overblik og kan lide at blive værdsat for deres viden. De holder sig som hovedregel lidt i baggrunden, iagttagende og observerende, mens de konstant indsamler information og viden.

De kan være nørder af en slags, og det er ikke usædvanligt, de specialiserer sig i et eller andet, der i andres øjne kan være totalt unyttigt – f.eks. som autisten Martin Gunnarsen (Valomanden), der samler på valopakker.

Selvom de er tilbageholdende af natur, kan de godt træde i karakter, og ofte med en anelse arrogance. Er de trygge og godt tilpas bliver de yderst gavmilde og deler glad og gerne ud af deres viden i forhold til et bestemt emne eller projekt.

De er meget videnskabelige og gode til at analysere. De kan tit lide at fotografere og se verden gennem en linse, dog er deres billeder oftest uden mennesker. De er detektiver a la Sherlock Homes og har fokus på hvilke informationer, der er nødvendige.

6

Enneagrammets Type 6 - Skeptikeren

Motiveres af problemer og uretfærdige handlinger.

Type 6 De er loyale og pligtopfyldende. De har stort fokus på alt, hvad der kan gå galt, og de får hurtigt øje på eventuelle skjulte agendaer. De er ofte i tvivl og bruger megen tid på at sikre sig.

De kan have svært ved at træffe en endelig beslutning i et projekt og når beslutningen tilsidst er truffet og alle er enige, har de en tendens til at stoppe det hele igen og forsøge at få projektet i en anden retning, ved at tage et helt andet standpunkt, til stor frustration for både kollegaer og partnere m.m. Hensigten er at sikre, at der er blevet taget højde for alt, hvad der kan gå galt og gøre opmærksom på alt, hvad superoptimisterne har glemt.

De engagerer sig intenst, hvis der bliver brugt magt og autoritær indflydelse. De er gode til at tage det modsatte synspunkt, samt til at sikre at sårbare deltagere bliver hørt. Det er ikke sjældent, at se dem i rollen som tillidsmænd.

7

Enneagrammets Type 7 - Eventyren

Motiveres af nye muligheder, oplevelser og at have det sjovt.

Type 7 De er fantastiske til at få nye idéer og se sammenhænge, hvor andre måske ikke helt kan se den samme røde tråd.

De er glade og positive mennesker, der ikke kan lide for meget struktur, da det bremser det frie flow og muligheden for at skabe nye og andre løsningsmuligheder. De får mange idéer i løbet af en dag, og det er idéerne og mulighederne, der er vigtige, ikke om de bliver gennemført.

De er entusiastiske, begejstrede og engagerede og forstår den særlige kunst det er at få andre med. De kan blive utålmodige, ved negativitet og mangel på fremskridt. Uanset hvor slemt det ser ud, kan de altid se det positive i en sag og bruger deres humor til at slippe uden om alvorlige situationer.

De foretrækker afvekslende arbejdsopgaver og kan godt lide at være spontane og have alle muligheder åbne. De er selvmotiverende og selvrefererende og har en tendens til at arbejde ud fra deres egne personlige prioriteter. De lever efter mottoet: ”Hellere bede om tilgivelse end tilladelse”.

8

Enneagrammets Type 8 - Frontkæmperen

Motiveres af projekter og udfordringer.

Type 8 De er handlekraftige og beslutningsdygtige. De trives i kaos og går ikke glip af en god konflikt, som de ofte også selv er en del af. De kæmper for retfærdighed, og de svages sag.

De kan godt lide at have kontrol med tingene og foretrækker enten at være selvstændige, eller på anden måde være ansat som leder i virksomheder, hvor de kan gøre brug af deres medfødte lederevner.

De er fremtidsorienteret og gode til, at få andre til at føle sig trygge og støttet. De bliver hurtigt utålmodige, hvis ting tager for lang tid. De kører hellere en omvej på en halvtime fremfor at sidde i en kø i femten minutter. Derudover har de en tendens til at tro, der kun sker noget, når de selv er til stede, eller på anden vis har en finger på pulsen.

9

Enneagrammets Type 9 - Fredselskeren

Motiveres af harmoni og positive mennesker.

Type 9 De taler ofte i metaforer og har en særlig evne for small talk. De har en tendens til ikke at gøre noget særligt væsen af sig og bliver deraf tit overset. I usynlighedens navn er de samtidig fantastiske til at skabe en god, harmonisk og tryg stemning, og det ofte uden nogen er klar over, hvor stor betydning de egentlig har for trivslen på arbejdspladsen.

De har stor værdi på selvbestemmelse og kan gå fuldstændig i baglås, hvis de får en oplevelse af, at andre vil bestemme over dem. De har svært ved konflikter, og deraf er ordet nej, svært at finde i deres ordbog. De siger hellere ja, og finder andre måder at komme uden om det på, blandt andet ved at gøre tingene i slowmotion, så folk mister tålmodigheden, og gør det selv.

De er de fødte mæglere og har et helt særligt talent for at finde kompromisser, der tilgodeser alle.

Bøger om enneagrammet

Besøg vores WebShop (24-7-FlexShop.dk)