Den store illusion

Printervenlig versionSend som emailPDF udgave

- med dyden i føresædet 

Når jeg tager ned til et eboula-ramt område, gør jeg det ikke for min egen skyld, sagde vores Statsminister, Helle Thorning, i Go’ morgen Danmark. Her er det, at hun som alle vi andre bliver fanget ind af den største illusion om vores egen ædelhed.

Alt hvad jeg gør, gør jeg for din skyld… en sætning mange af os måske kender enten fra os selv eller fra vores omgivelser, når den bruges i et væk for at få os til at rette ind og være ydmyge og dybt taknemmelige.

Gemt i sætningen ligger forventningen og i yderste konsekvens forpligtelsen om, at du gengælder denne kæmpe opofrelse med dit hjerteblod på en eller anden vis. Gør du ikke det, bliver der skruet op for et bombardement af skyldfølelse og en sætning som: Efter alt hvad jeg har gjort for dig… er mere reglen end undtagelsen.

Som Modtager af sætningen er der ikke noget så rædselsfuldt som at føle sig som et utaknemmeligt skarn, der ikke er værdig til alt det, der bliver gjort for din skyld.

Som Giver af sætningen kan det være yderst smertefuldt og udmattende at blive i troen på, at det du gør, gør du for dine relationers skyld med en forventning om deres knæfald i evig taknemmelighed over alt det, du gør for dem. Især når knæfaldet udebliver, hvad det oftest gør.

 

Det rystende budskab

Alt hvad vi gør, gør vi for vores egen skyld - punktum. At der så også falder noget af til andre, er en sidegevinst. Arghh, kan det nu også passe, siger du måske. Helle Thorning sagde noget i retningen af: Når jeg tager til et eboularamt område, er det for at sige tak til alle de mennesker, der friviligt er taget derned for at hjælpe... Her får jeg lyst til at sige: Hvor ædelmodigt, og hvad forventer du til gengæld? At vi stemmer på dig ved det kommende valg? At vi tænker positivt om dig og din offervilje? ...  

Mange skilsmisser kunne være undgået, hvis begge parter hver især havde taget ansvaret for sin egen lykke til fælles bedste for helheden.

Nej, sagde en af mine klienters kone, da hendes mand sagde, at han arbejdede så meget som han gjorde kun for hendes og børnenes skyld. Du har ikke gjort alt dette for min skyld, du har gjort det for din egen. Havde du gjort det for min skyld, havde du gjort noget, der beriger mig eksempelvis så enkel en ting, som at vi sammen tager på weekend hos mine forældre.

Det er jo vildt kedeligt, svarede manden i en oprigtig forbløffelse over, at hun overhovedet kunne foreslå det.

Det er meget præcist svaret, og netop derfor er det, at vi foretrækker at give det, vi giver, i stedet for at give det, andre ønsker.

Og ja, vi gør også noget for andre, som vi ikke ønsker at gøre, og det er stadig med et bagvedliggende motiv om, at vi gerne vil have en eller anden form for ydelse retur. Andre kan ofte kun gisne om, hvad der kræves til gengæld, og måske tager de fejl, så risikoen for, at de gør det helt forkerte, er absolut tilstede. 

 

Skal JEG nu SELV tage mig af mine egne behov...

Der er for så vidt intet galt i at fortsætte med at gøre, som du gør. Kun er det en god idé at give slip på forventningen om tilbagebetaling. Du ved, du har gang i en forventning og et usagt krav, når du bliver vred og irriteret på andre over, at de undlader at sige eller gøre noget helt bestemt. Når du erkender helt inderst inde, at det du gør, det gør du for egen vindings skyld, kan du give slip på at få andre til at indfri dine behov, dine drømme, ønsker og forventninger. Du undgår så også forgæves at vente på, at andre opfylder dem. 

Ingen anden kan på den helt rigtige måde bringe dig den lykke og opmærksomhed, du higer efter. Kun du ved, hvad der er bedst for dig. Kun du kan sørge for, at du får det, du gerne vil have. Ved at tage ansvaret for dig hjem til dig selv, hvor det hører til, sætter du både dig selv og dine omgivelser fri. Ingen behøver mere at sidde fast i en eller anden form for uønsket taknemmelighedsgæld. Din kommunikation med andre kommer fra et langt mere modent sted, og du fremstår mere troværdig og ressourcerig, mens dine relationer opmuntres til det samme.

 

3 tips til en ærlig og nærværende kommunikation med andre

  1. Fortsæt endelig med at gøre noget for "andre"
  2. Giv alt, hvad du orker og lyster, det bærer glæden i sig selv
  3. Vid dog, hvorfor du gør det og stå inde for, at det er dit valg, og det at give er gaven i sig selv, bare fordi du kan det
     

 

 

Enneagram Pilot

Enneagrammet er en fantastisk forklaringsmodel og viser dig vejen hjem til dig selv. Der hvor du tager ansvar for dig, hvor du finder fred med dig selv, og hvor du bliver en rollemodel for andre. Uddannelsen til Enneagram Pilot er til dig, der tør gå dybt og har den fornødende basis viden om Enneagrammet. Den er til dig, der bare er så hooked på Enneagrammet og personlig udvikling, at du bare må have mere og helst med det samme. Du kommer hele vejen rundt i Enneagrammet og begynder at kunne jonglere frit med alle de muligheder, det har.
 

Enneagrammets visdom er så stor og omfattende, at det ikke er nok at kunne det teoretisk. På denne uddannelse får du Enneagrammet så dybt integreret, at det bliver en måde at være i verden på. Du finder din personlige passion og drivkraft og får værktøjer til også at assistere andre med de meget store og dybe transformationer. Du lærer at gøre det så raffineret og smukt, at andre ikke altid opdager, det er dig, der har hjulpet med transformationen - med mindre du selv gør opmærksom på det.
 

Du læser mere her: Enneagram Pilot

og du ser datoer og tilmelder dig her:

Tilmelding til Enneagram Pilot - fleksiba.dk

 

 

 

​ 

randomness