Når det regner på præsten, må degnen dukke sig...

Printervenlig versionSend som emailPDF udgave

En metafor med forskellige tolkninger

I weekenden gik vi en tur til stranden. På vejen tilbage begynder det at dryppe på mig, uden Britta registrerer det. Først da det begynder at regne i en lidt mere lind strøm, lægger hun mærke til regndråberne. 
 

Ja, det er den med præsten om igen, siger hun, da der er gået lidt tid. 
 
Ja, siger jeg smilende, hvis du mener metaforen om, når det regner på præsten, drypper det på degnen. 
 
Ja præcis, siger Britta, og heldigvis for mig, så er du lige nu den evigt stakkels præst, der bliver mest våd, og jeg er degnen, det kun drypper på. 
 
Hvad mener du med den evigt stakkels præst, siger jeg. Præsten er da den mest heldige i metaforen. Han får  altid alle gaverne, og derefter får også degnen del i goderne.
 
Nej, nej, nej, siger Britta. Det betyder at præsten får øretæverne og lader sin frustration gå ud over degnen, der i en fart må sørge for af flytte sig. 
 
Med åben mund og polyppe, kigger jeg på min kone i en oprigtig forundring over, hvor forskelligt vi har opfattet den samme metafor. Jeg har aldrig på noget tidspunkt tænkt på, at præsten kunne få andet end gode ting og sager, som han i stor gavmildhed så delte med sin degn og sognebørn.
 

Positivt, negativt eller neutralt fokus

Tankevækkender er det i allerhøjeste grad. Det har faktisk stor betydning for din reaktion og adfærd, om du har du en indre oplevelse af, at du er nødt til at flytte dig i en fart for ikke at få en på hovedet, eller om du må sørge for at holde dig til, så gaverne kan falde i din turban.
 
Sjovt er det også, hvor meget vores enneagramtyper skinner igennem i denne lille historie. Som type 8 har Britta et naturligt øje for de mindre flatterende sider af livet, hvor jeg som type 2 har opmærksomhed på de mere positive versioner. Sammen skaber vi en form for balance og får hele tiden nye perspektiver på hver vores opfattelse af verden.
 
Jeg foretrækker nu min version, siger jeg, efter lidt tid og mange flere regndråber.
 
Ja, det gør jeg sådan set også, siger Britta, men lige nu er det vist mest min, der er i spil, da det er dig, der i overflod beriges af himlens gaver..
 
Og det er ganske vist - træerne som var på Britta banehalvdel tog det meste af regnen, så kun jeg kom drivvåd tilbage. Næste gang det er Brittas tolkning, der er i højsædet, vil jeg være degnen.
 
 
 
 

Enneagram Coach

Har du lyst til at lære om Enneagrammets muligheder og finurligheder, kan du deltage på vores uddannelse Enneagram Practitioner. 
Du læser mere om uddannelsen her
og du tilmelder dig her
 
 
randomness