Pas nu på, måske er det en sekt

Printervenlig versionSend som emailPDF udgave

EnneagramcirklenSådan sagde min mor, da jeg i sin tid fortalte hende, at jeg skulle på kursus i noget, der hed Enneagrammet. Det var navnet alene, der i første omgang fik hende til at reagere. Da jeg derefter fortalte hende, at det handlede om at dele menneskeheden ind i 9 forskellige persontyper, hvor Ennea betød 9 og gram betød model, altså en 9-model, blev hendes bekymring ikke mindre.

Der er ingen, der skal sætte mig i bås

"Jeg vil under ingen omstændigheder høre om et værktøj, der går ind for at sætte mennesker i bås - hverken én bås eller ni båse", sagde min mor og lagde armene overkors.

Her kunne jeg faktisk godt følge hende, idet dette argument lænede sig stærkt op af mit eget, da jeg selv hørte om Enneagrammet første gang. Jeg ville heller ikke sættes i bås. Jeg husker, at jeg himlede op omkring det uetiske i det og faren ved at blive stemplet som en type og ikke som et individ med egne følelser og personlighed.

 

 

Nu i bås med dem, der heller ikke vil sættes i bås

Først senere gik det op for mig at ved ikke at ville sættes i bås, satte jeg mig selv i bås med alle de andre, der heller ikke ville sættes i bås. Med tanke på at vi allerede fra fødslen af er sat i indtil flere båse - menneske, køn, nationalitet osv., kan man jo undre sig over min modstand i det hele taget.

Faktisk sætter Enneagrammet os ikke i bås, det tager os derimod ud af den bås, vi allerede sidder i. Enneagrammet taler om, at vi er faldet i søvn og fungerer på en form for autopilot, hvor vi ikke kan se os selv. Derfor kører vi de samme mønstre igen og igen, uden at der sker en forandring.

Det er det, som Einstein kalder "det lille vanvid". Ikke at vi kører de samme uvirksomme mønstre - nej vanviddet er, at vi hver gang forventer at få noget andet ud af det. Enneagrammet vækker os og giver os mulighed for at ændre på de mønstre, der modarbejder vores ønsker i livet. 

 

What not to wear

Enneagrammet er en psykologisk kommunikationsmodel, der, udover at være et fantastisk redskab til alle, der kommunikerer i deres hverdag (og hvem gør ikke det), samtidig giver os mulighed for at forstå og rumme både os selv og andre mennesker endnu bedre. Det kan sammenlignes med at være en afkoder eller oversætter, der tyder og forklarer vores forskellige signaler, motiver og til tider mest i andres øjne besynderlige adfærd.

Hvis du har set ”What not to Wear” med Trinny & Susannah, hvor deltagerene bliver stillet ind i et stort 360-gradres spejl og kan se sig selv fra alle sider, så har du nok også set deltagerne blive enten glædeligt overraskede eller chokeret og kede af det, hvor det sidste nok er den mest almindelige reaktion. Det er ikke altid kønt, når vi ser os selv hele vejen rundt.

Trinny og Susannahs opgave består nu i at få deltagerne til at elske sig selv blandt andet ved at fremhæve de sider, der fungerer rigtig godt og ikke mindst ved at lære deltagerne, at det ikke er dem, der er noget i vejen med, når tøjet ikke passer. Det er tøjet, der skal tilpasses og ikke deltagerne - en ikke uvæsentlig pointe. 

 

Skal vi så finde os i alt muligt nu?

Enneagrammet er et redskab, der kan sidestilles med den proces, som Trinny og Susannah står for. Når vi lærer om Enneagrammet, får vi glæden af at se os selv fra alle sider og får mulighed for at ændre på det, vi ikke synes om og forstærke det, vi trives med.

Når vi med den viden, Enneagrammet indholder, langsomt vækkes og vågner, begynder vi at forstå, hvorfor både vi selv og andre reagerer og handler på den måde, vi nu gør. Vi opdager, at der findes andre synspunkter og sandheder end vores egne, og at vores ikke altid er de bedste og eneste rigtige.

Lad mig lige i den forbindelse med det samme slå fast, at det ikke betyder, at vi nu skal til at være "åh så forstående" og finde os i alt muligt "crab" fra andre. Det betyder kun, at vi kan handle på en langt mere hensigtsmæssig og overskudsagtig måde, når vi forstår.

 

Enneagrammet giver så megen mening og forståelse, at det nærmest er ubeskriveligt, hvilken forskel det gør. Min søn sagde engang til mig, at jeg var blevet en meget bedre mor, efter jeg havde lært om Enneagrammet. Jeg er tilbøjelig til at give ham ret, og mange vil nok også sige, at jeg er blevet et langt bedre og mere omgængeligt menneske efter Enneagrammet.

 

I dag er Enneagrammet med i baggrunden indenfor alt, hvad jeg foretager mig, og er et uvurderligt værktøj, både når jeg underviser, coacher og superviserer. 

 

Er Enneagrammet det eneste, der dur?

Er Enneagrammet så en sekt, eller det eneste der dur? Nej, det er, hverken en sekt, eller det eneste der dur, men Enneagrammet er det bedste værktøj, jeg indtil videre kender til, og derfor er jeg yderst passioneret omkring det. Kommer der siden noget andet, der er endnu bedre, ja så er jeg klar til det. Der er jo ingen grund til at blive ved med at bruge en hest som transportmiddel, når man kan rejse både hurtigere og mere komfortabelt med en flyvemaskine. Indtil videre er Enneagrammet bare min flyvemaskine.

 

Du kan læse mere om de 9 typer, og hvad der motiverer dem her.

Hov, jeg glemte lige at skrive, at min mor, som var type 6, efterfølgende gennem flere år var med som assistent på rigtig mange af mine kurser om Enneagrammet og selv havde stor glæde af Enneagrammet sidenhen. 

 

Du kan også købe bogen "Prologen - første etape i Enneagrammet"

Bogen "Prologen - første etape i Enneagrammet", er en introduktionsbog til serien "Enneagrammet - typen om typen". Her i kan du læse basisstoffet om Enneagrammet, så du kan følge endnu bedre med, når andre slynger omkring sig med tal, der indikerer en enneagramtype.

 

Den bog må jeg bare eje.

Bestil bogen under kontakt-formularen

 Køb den i vores WebShop

(Læs uddrag)

 

 

 

 

 

 

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev ude til højre og modtag gratis vores e-bog: "Sådan finder du din type med Enneagrammet". 

 

 

 

Tags: